5 Haziran 2008 Perşembe

Plazma TV’ye göre salon..

Plazma TV’ler son dönemin popüler ürünlerinden. Bu ürünler, evlerin dekorasyonunu da değiştiriyor. Plazma televizyonlar duvara hatta tavana monte edilebiliyor. Salonlar onlara göre yeniden yaratılıyor.

İşte bu nedenle Pioneer, dört mimarlık ofisinin, Deep Mimarlık, Erdinç Amcaoğulları, Zebranos Mimarlık ve Atelier Mimarlık’ın tasarımcılarına kendi ürettiği Pioneer Kuro plazmalar için dört ayrı salon hazırlattı.

Fonksiyonel dolaplar, kumandayla büfelerin içinde kaybolan plazmalar, tavandan inen projeksiyon makinesi gibi yenilikler var bu salonlarda. Vibrasyon sağlayan subwoofer adlı bir araç koltuğun içine yerleştiriliyor.

Böylece seyrettiğiniz filmde büyük bir patlama olduğunda titreşimler sizi olduğunuz yerde sıçratıyor, filmin heyecanına kapılabiliyorsunuz. Üç ayda bir yenilecek bu tasarım odaları, Çiftehavuzlar Pioneer Showroom’da sergileniyor. Odaların tasarımcıları ve Pioneer Çiftehavuzlar’ın mağaza müdürü Burçin Erger bize plazmanın dekorasyona etkilerini anlattı.
Daha fazla...
Sekiz odada sekiz farklı müzik
Deep Mimarlık’ın sahibi Hakan Soner Danyıldız (43), İtalya’da tasarım okumuş. Danyıldız, elektronik cihazlar sürekli evrim geçirdiği için tasarımcıların buna ayak uydurması gerektiğini söylüyor. Televizyonun monte edildiği panel mdf üzerine beton kaplama. Panelin yan tarafında iki gizli dolap var.

Hoparlörler bu dolabın içine gömülü. Dekoder gibi bütün elektronik aletler plazmanın altındaki kırmızı ünitenin gizli bölmelerinde saklanıyor. Cihazların zarar görmemesi için hangi aleti çalıştırırsanız ona ait havalandırma devreye giriyor.

Kırmızı ünitede merkezi müzik sistemi de var. Sekiz odada sekiz farklı müzik dinlenebiliyor. Bütün kablolar ünitenin arkasındaki koridorlarda saklanıyor. Gürgen ağacından üretilen koltuk kaz tüyü ve pembe süngerle doldurulmuş.

Çerçeve içine akvaryum dolap içine şömine
Mobilyaların plazmayla uyum sağlamayacağını düşünenler için farklı alternatifler var. Örneğin İngiltere’den getirilen bir ayna. Önce plazma için özel aynalı bir çerçeve yapılıyor. Çerçeve istendiği gibi tasarlanıyor.

Plazmayla ayna arasına sıcaklığı önlemek için havalandırma kanalı takılıyor. TV çalıştığı anda ayna cam haline geliyor ve TV ortaya çıkıyor. Ekrana akvaryum veya şömine görüntüsü verilebiliyor. Yağlı boya bir tablo tek tuşla ikiye ayrılıp içinde sakladığı plazmayı çıkarabiliyor.

Pırıltılı oda
Hasan Ertuğrul Eren (35), Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Tasarımı Mezunu. 2006 yılından beri Zebrano Mobilya’nın Bağdat Caddesi bayiliğini yapıyor. Eren, teknolojideki ilerlemenin tasarıma yansıdığını söylüyor. Ancak oda tasarlarken, fonksiyonellikten çok görselliği ön planda tuttuğunu da ekliyor.

Eren’in tasarladığı odada, televizyona doğrudan odaklanmayı sağlamak için ağırlıklı olarak siyah renk kullanılıyor. Plazma ve hoparlörler siyah bir pano üzerinde. Televizyonun önünde ve yanında lego gibi monte edilen raflar var.

Dekoder ve alıcılar ünitenin üzerinde açıkta duruyor. Ama DVD ve CD’lerin yerleştirilebileceği çekmeceler mevcut. Çekmecelerin kolları odaya renk katmak için swarovski taşlarıyla süslü. Malzemesi mdf (lif levha) üzerine meşe kaplama. Yuvarlak dönüşlü koltuğun kollarında suni tay tüyü, yastıklarında swarovski taşlar var.

Siyah-beyaz dengesi
Erdinç Amcaoğulları (36), Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık bölümü mezunu. Kendi ismini taşıyan firmasında tasarım ve mobilya üretimi yapıyor. Pioneer için yaptığı odayı şöyle anlatıyor: "Geleneksel şeylerden uzaklaşmak istedim. Televizyonun bulunduğu panele, soyut biçimlerde ay ve ayın içinden çıkan güneş desenleri yaptım. Herşey siyah-beyaz. Beyaz aydınlığı, siyah dengeyi sağlıyor."

Panelin arkasında, TV açıldığında devreye giren ve sıcak hava akımını kanallar yardımıyla dışarıya vererek aracın ısınmasını önleyen bir motor var. Televizyonun bulunduğu panelin altında Digiturk, D-Smart, PSP ve DVD gibi bütün dijital ürünlerinizi yerleştirebileceğiniz, aynı zamanda bu ürünleri saklayan kapalı bir ünite mevcut.

Wireless bağlantı veya radyo frekansları sayesinde akıllı kumandalarla, kapalı bölmelerdeki bu ürünlere komut verebiliyorsunuz. Koltukta rahatlık ön planda. Malzeme olarak ahşap iskelet üzerine HR sünger kullanılıyor. Tavana hoparlörler monte edilmiş.

Mekanda ferahlık
Hülya Savut (30) Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık mezunu. Atelier Mimarlık’ın tasarım danışmanlığını yapıyor. Önce televizyonla oturma mesafesinin uzaklığına karar verdiğini söylüyor: "Modern, ferah ve TV izlerken gözleri rahatsız etmeyecek bir tasarım oluşturmaya çalıştım." Plazmanın rahat izlenmesi için beyaz renk ağırlıklı kullanılıyor.

Dijital ürünler TV ünitesinde saklanıyor. Filmi daha büyük ekranda izlemek isterseniz, plazmanın önüne bir perde iniyor. Televizyonun arkasında ışık paneli bulunuyor. Hoparlörler tekli koltuğun arkasında bulunuyor.

Yatak odasının tavanına bile konulabiliyor
Plazma TV’ler salon dışına da yerleştirilebiliyor. Mutfakta minimum 15 inç, maksimum 20 inç bir plazma, katlanabilen bir sistemle tezgahın altına saklanabiliyor.

Çocuk odalarında LCD’ler hem bilgisayar hem playstation görevi üstleniyor. Yatak odalarında yatağın karşısındaki duvarlar tercih ediliyor. İstendiğinde tavana da plazma yerleştirilebiliyor. Banyoda jakuzinin karşısında ankastre camlı bir bölüm oluşturuluyor. İçindeki havalandırma kanalıyla plazmanın camının buğulanması engelleniyor.

Plazmanın püf noktaları
TV’nin boyutunu seçerken mekan büyüklüğünün önemi yok. Ekrana olan oturma mesafesinin doğru ayarlanması önemli. Örneğin 106 ekran bir plazmaya 3.18 metreden yakın, 5.35 metreden uzak oturmamak lazım.

Ekran kalitesinden faydalanmak için homojen ve fazla parlak olmayan ışıklar tercih edilmeli. Ekran etrafındaki ışıklar kısılabilmeli.

Ekran karşısında 1-2 saat geçirecekler için ekran arkasındaki panelin koyu renk olması avantaj. Ama çok uzun süre izleyenler, görüntü kalitesi biraz düşse bile, beyaz zemin tercih etmeli.

Daha güçlü ses için tavan hoparlörü uygulanabiliyor. Yer kaplamıyor ve temizlik sırasında ayağa takılmıyor. Efekt sesleri de yağmurlama isimli sistemle daha net duyuluyor.

Plazmalar güvenlik için de kullanılabiliyor. Bebek odalarına konan sensörler sayesinde en ufak hareket, ışık veya ses değişikliğinde odanın görüntüsü televizyon ekranının alt bölümünde beliriyor. Kapı önündeki kamera sayesinde kapıya yaklaşan kişiyi de TV ekranında görmek mümkün.