5 Haziran 2008 Perşembe

Evinizde yılbaşı şıklığı yaratın

Yılbaşını evde geçirecekseniz, evinizi 31 Aralık gecesine en uygun şekilde hazırlamaya başlamanın zamanı geldi. İç mimarların verdiği tüyolarla evinizde 2008'i keyifli ve mutlu bir ortamda karşılayabilirsiniz.

Büyük gün yaklaşıyor. Herkes 31 Aralık gecesi ne yapacağını düşünmeye hatta rezervasyonları yapmaya başladı bile. Bazıları sokaklarda dolanıp, güzel bir lokantada ya da otelde gecesini geçirmeyi tercih ederlerken, bazıları ise bu özel geceyi evde ailesiyle ya da yalnız geçirmeyi tercih edebilir. Siz de, evde kalmayı tercih edenlerdenseniz bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Kim istemez ki yeni yıla kusursuz bir şekilde dekore edilmiş bir evde girmeyi?

Renklere dikkat etmek gerekir
Evinizi yeni yıl için hazırlamaya bu sene erken başlayın. Böylelikle özenle hazırladığınız dekorunuzun zevkini daha uzun süre yaşayabilirsiniz. İç mimarlara göre yeni yıl dekorasyonunda mutlaka kullanacağınız renkleri sınırlamanız gerekiriyor. Çok fazla renk bir arada kullanıldığında etkileyici bir dekor hedeflenirken tam tersine karmaşa yaratabiliyor.
Daha fazla...
Renk seçiminizde, örnek olarak, klasik yeşil ve kırmızı kombinasyonunu kullanabilirsiniz altın teması üzerinde yoğunlaşabilirsiniz, ya da beyaz ve mor uyumunu hedefleyerek hem çok modern hem de göz alıcı bir dekor yaratabilirsiniz. Kararlaştırdığınız renkleri evinizin farklı köşelerinde tekrar tekrar kullanın ki evde genel bir tema, bir renk uyumu sağlansın.

Evinizde dekorasyon yaparken, her şeyinizi tekrar satın alıp, evi baştan aşağı tekrar dekore etmeye hiç gerek yok. Gündelik eşyalarınıza bir mimari destek olmadan kendiniz sezona adapte edebilirsiniz. Mesela beyaz abajurlarınızın başlıklarını kırmızı başlıklarla değiştirebilirsiniz, ya da koltuğun üzerine seçtiğiniz renklerde birkaç yastık atarak, masa örtülerinizi aynı renklerde seçerek gündelik eşyaları dekorunuza dahil edebilirsiniz.

Doğa, yılbaşının ilham kaynağı
Aralık ayının gelmesiyle birlikte kendi evinize en uygun çam ağacını bulma arayışı da başlar. Çorap, şöminelerin üzerindeki yerlerini alır, süsler naftalinleşmiş yerlerinden çıkarılırlar, kar taneleri evin her köşesinde tekrar karşımıza çıkar.

Yılbaşı zamanı evinize doğadan esinlenerek dekore ederseniz, iç mimarlar evin çok daha sıcak olacaklarını dile getiriyorlar. Mimarlara göre yılbaşı demek, doğa demektir. Parklardan toplayabileceğiniz çam dalları ve kozalaklar cam bir kabın içine koyup doğal bir aksesuar yaratabilirsiniz. Hatta aranjmanın tam ortasına seçtiğiniz renklerde bir mum yerleştirerek bu camı mumluk olarak da kullanabilirsiniz.

Bütün bu karmaşanın içinde yılbaşının getirimlerini de unutmamak lazım. Telaş, küçük ayrıntılarını unutmanıza neden olabilir. Evin içiyle pür dikkat ilgilenirken, kapıyı asmak için noel çemberi satın almayı unutmamak lazım. Çiçekçilerden alabileceğiniz noel çemberleri de kapı girişinizde ya da şöminenin üzerinde çok hoş duracaktır.

Eğer düz yeşil bir çember aldıysanız böyle sade bırakabileceğiniz gibi üzerini dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Çemberinizi yılbaşı süsleriyle donatabileceğiniz gibi size gelen yılbaşı tebrik kartlarını üzerine asarak sevdiklerinizden gelen kartları sergilemek için de bu çemberi kullanabilirsiniz.

Çiçekler ve beyaz ışık çok önemli
Yılbaşı gecesinin dekorasyonu için çok fazla para harcamak istemiyorsanız, elinizdeki eşyaları değerlendirmelisiniz. Dolapta bekleyen eşyaları yılbaşı için yeniden yaratabilirsiniz. Eski bir boya kutusunu ya da metalik bir kovayı rahatlıkla saksıya çevirebilirsiniz. Hatta bu saksıya çam ağacınızı bile koyabilirsiniz.

Evinizi ve bahçenizi süslerken beyaz ışıktan vaçgeçmeyin. Gecenin karanlığında en güzel tezatı beyaz ışıklar oluşturuyor. Son senelerde ışıklandırmada çeşitler giderek artmaya başladı. Küme ışıklardan yapılmış yıldızları, kartoplarını artık piyasada bulmak mümkün. Eğer beyaza ek bir renk kullanmak istiyorsanız yine tek renk (örneğin mor) küçük ışıklar alıp bunları küme halinde tutturarak bir salkım görüntüsü yaratabilirsiniz.

Beyaz ışıkların arasına serpiştirebileceğiniz bu mor üzüm salkımları çok güzel gözükecektir. Sadece üzüm salkımları değil, çiçekler de bir evin stresine bağladır. Evinizdeki saksılara bu sezon ektiğiniz çiçeklerin de dekorunuza uygun renklerde olmasına özen gosterebilirsiniz.