10 Haziran 2008 Salı

Kompakt laminat giydirme sistemleri

Kompakt Laminat (Masif Laminat); termosetting reçine emdirilen çok sayıda craft tabakalarının ön ve arka yüzeyine melamin esaslı dekor tabakasının gelmesiyle yüksek ısı (150°C) ve basınç (100 bar kg/cm2) altında preslenmesi sonrasında meydana gelen homojen cephe giydirme levhalarından oluşuyor.

Avusturya menşeli Fundermax Kompakt Laminat Paneller, ISO 9001 ve ON CERT/EN 438 standartlarında CGF kalitesiyle üretiliyor. Kompakt Laminat Cephe Kaplama Sistemi ile giydirilen binalarda, bina yüzeyi ile kaplama tam olarak ayrıldığından, maksimum düzeyde havalandırma sağlandığı gibi, rutubet, ısı kaybı ve ısı farklılıkları da önleniyor.

Geniş renk ve desen seçeneği, alternatifli ebatları ve panel ölçüleri ile diğer giydirme cephe elemanlarına oranla daha esnek ve yaratıcı çözümler sunuyor. Yarı havalandırmalı giydirme cephe sistemleri kategorisine giren sistem temel olarak uygulama teknikleri açısından, malzeme kalınlığına bağlı olarak 4 grupta toplanıyor:
Daha fazla...
Yapıştırma Sistemi: (6 - 8 mm panel için)
Agraflı Askı Sistemi: (8 -10 mm panel için)
Perçinli Sistem: (6 - 8 mm panel için)
Yalıbaskısı Sistemi: (4 - 6 mm panel için)

SikaTack panel yapıştırma sistemi
6 veya 8 mm et kalınlığındaki çift yüzü dekor kağıdı kaplı kompakt laminat panellerin, bina cephesine braketler vasıtasıyla ankre edilen alüminyum T ve L profillere veya çelik profillere yapıştırılması şeklinde uygulanıyor.

Panel kalınlığı tamamen iklim koşulları ile ilgili olup, paneller arasındaki derz boşlukları açık halde bulunuyor. Çatı parapetlerinde derzler plaka altından klape şeklinde kapatılarak derz üzerinden şeffaf silikon uygulaması yapılıyor.

Derz aralığı mesafesinin panel kalınlığı kadar olması gerekiyor. SikaTack Panel Yapıştırma Sistemi’nin ekonomik ve hızlı montaj avantajları dışında sağladığı en büyük olanak, 6 mm panelin bombelenme kabiliyetinden yararlanarak dairesel formda yapıştırma yapılabilmesi. Diğer uygulama sistemlerinde dairesel uygulama yapılamıyor.

Altyapıda kullanılan alüminyum profiller dışında yapıştırma işleminde kullanılan tüm malzemeler SİKA - İsviçre’de üretiliyor.
Yapıştırma sistemi dünyada üretilen tüm dış cephe kompakt laminatları için geçerli olmadığından, yapıştırma test raporu (yaşlandırma) istenmesi gerekiyor.

Agraflı askı sistemi
Mekanik montaj sistemi olan Agraflı Askı Sistemi, 8 veya 10 mm et kalınlığındaki kompakt laminat paneller için uygulanabiliyor. Bina cephesine düşeyde braketler vasıtasıyla bağlanan alüminyum köşebent profillerine, yatayda özel kesitli alüminyum raylar monte ediliyor.

Kompakt laminat panellerin derz oluşturulacak kenarlarına derz çıtasının geçirilebilmesi için kanallar açılıyor. Panellerin arkasına takılan agraflar ayarlı vidalar ile alüminyum raylara takılıyor.

Derz aralarına 3 mm et kalınlığında kompakt laminat derz çıtası geçirilerek derzler kapatılıyor. Bu sistemin seçilmesindeki esas prensip derz aralıklarının kapatılması olanağı ve/veya iklim koşulları oluyor. Yapıştırma sisteme oranla daha pahalı olduğunu, uygulama süresi ve işçiliğin yarı yarıya arttığını unutmamak gerekiyor.

Renkli perçin sistemi
Yarı görünür montaj sistemi olan Renkli Perçin Sistemi, 6 veya 8 mm et kalınlığındaki kompakt laminat paneller için uygulanabiliyor. Diğer sistemlerde olduğu gibi alüminyum altyapıya panellerin özel renkli perçinler vasıtasıyla montajından oluşuyor. Stadyum veya benzeri geniş cepheli yüzeylerde tercih ediliyor (perçin başlarına takılan cap’lerin algılanması zor olabiliyor).

Yalıbaskısı sistemi
Gizli montaj sistemi olan Yalıbaskısı Sistemi, villa türü yapılarda kullanılan 4 veya 6 mm et kalınlığındaki kompakt laminat paneller için uygulanabiliyor.

Fundermax dış cephe kompakt laminat teknik özellikleri

  • UV ışınlarına karşı 30 yıl dayanıklılık gösteriyor,
  • NT Yüzey sayesinde atmosfer koşullarına dayanıklılık gösteriyor,
  • ÖNORM B 3800/1’e göre B1 Sınıfı yangına karşı dayanıklılık gösteriyor,
  • Darbe, çizilme gibi etkilere dayanıklılık gösteriyor,
  • Asit yağmuru, hava kirliliği gibi etkilere karşı kimyasal dayanıklılık gösteriyor,
  • Renk ve desen zenginliği sunuyor,
  • Bakım gerektirmiyor,
  • ISO 9001 kalite sistemi standartlarında,
  • Sağlığa zararlı madde içermiyor,
  • Estetik bir görüntü elde etme imkanı veriyor,
  • Ekonomik,
  • İleri teknoloji ürünü.
  • Ahşap esaslı malzeme kategorisine giren Kompakt Laminat panellerin özellikle dış cephe uygulamasında mutlaka deneyimli uzman bir firma ve bu konuda dünyaca tanınan bir marka ile bütünleşmek zorunluluğu doğuyor.

    Türkiye’ye AB ülkeleri de dahil olmak üzere bazı ülkelerden dış cephede kullanıma uygun olmayan niteliklerde kompakt laminatlar getirildiğinden bazı önemli konulara dikkat edilmesi gerekiyor:

  • UV ışınlarına karşı solmazlık garantisinin süresinin en az 10 yıl olması,
  • B1 Sınıfı veya menşeine göre aynı kategoride yangın sertifikası,
  • Malzemenin çift yüzlü olması (her iki tarafının da dekor kağıdı kaplı olması),
  • Malzemenin yapıştırma sistem için test raporunun olması,
  • -80 ºC / +180 ºC ortam koşullarına dayanıklı olması,
  • GOST ve benzeri (dünyaca tanınan saygın üniversitelerden temin edilen) sertifikalara sahip olması,
  • Türkiye ve dünyada uygulanmış çok sayıda örneğe sahip olması.
  • Şekillendirilmiş kompakt laminatlar
    Sadece Fundermax'ın sahip olduğu teknoloji ile üretilen Şekillendirilmiş Kompakt Laminatlar, içerisinde bulunan özel katmanlar sayesinde bükülerek şekillendiriliyor.

    U, L,S formları yanında 4. kenarı da bükülebilen kompakt laminat elemanlar birçok yeni tasarıma cevap verebiliyor. Homojen ve derzsiz yapıya sahip Şekillendirilmiş Kompakt Laminatlar, yaygın olarak duvar kaplamalarında köşe dönüşlerinde ve ıslak hacimlerde tezgah olarak kullanılıyor.

    Ayrıca değişik formlarda bükülen bu profiller ile modern çizgilere uyumlu, ince hatlarda mobilya tasarımları yapmak da mümkün.

    Türkiye genelinde tüm Denizbank ve Türkiye Finans Katılım Bankası şubelerinin yenileme projelerini üstlenen Meridyen Yapı, bugüne kadar 348 şubede 27.550 m2 kompakt laminat uygulaması gerçekleştirdi.