31 Mayıs 2008 Cumartesi

Tablolar

Tablolar asıldıkları bölümün iç düzenlenişini önemli ölçüde etkiler. Bir tablonun duvara nasıl yerleştirileceği konusunda işte size bazı ipuçları. Açık tonların ağır bastığı, büyük boyutlu tablolar, küçük bir alanda ve pastel tonlarla boyalı bir duvara asıldıklarında alanı daha büyük gösterirler. Dar bir alanda, göz hizasına asılan bir dizi küçük tablo bu yeri uzun gösterir; ayrıca sütunlar ve çıkıntılar üstüne birçok küçük tabloyla düzenlemeler yapmak, yapısal düzensizliği kaybettirir. Alışılmamış, cesaret isteyen bir fikir daha; değerli bir tabloyu, salonun baş köşesine değil de küçük bir girişin duvarına asabilirsiniz

Tabloların Korunması
Tablolarınızı doğrudan ısı ve ışık alan yerlerden korumalısınız. Yüksek sıcaklık toz kaldırır bu da tabloların kararmasına ve kurumasına neden olur. Güneş ışığıda zaman içersinde renklerin soluklaşmasına neden olur. Nem, tablonun tualini ve çerçeve tahtalarını şişirir, küflendirir.
Daha fazla...
Çerçeve Seçimi
Değerli bir ressamın elinden çıkmış bir resim çerçevesiz de duvara asılır. Ama süsleyici etkisi de olsun istiyorsanız o zaman çerçevelenmelidir. Bunun için resmin niteliği, yapıldığı dönem,konulacağı yerin seçimi, ışık ve birlikte asılacağı diğer tablolar önemlidir. Çerçevenin resmin üslubuna uyması burada dikkat edilecek en önemli etkendir. Eğer tablonuzun daha büyük durmasını istiyorsanız, paspartu kullanabilirsiniz. Resme hakim olan renklerde,uyumu kaybettirmeyecek bir renk paspartu ile çerçevelenmiş resim daha büyük duracaktır.

Özetlersek, resim çerçevelerini kişisel beğeniye göre seçmek, ama resimlerin asılacakları yerin özelliklerinden uzaklaşmamak gerekir. Bazı durumlarda mat cam kullanılacağı gibi, camsızda çerçevelenir. Aydınlatma iyi olmadığında, cam, resmin görülmesini güçleştirir.